Емблема кафедри ФХОТМ.Перехід на головну сторінку
Кафедра фізико-хімічних основ технології металів
КПІ ім. Ігоря Сікорського
Новини Гостьова книга Форум Чат Дошка пошани Корисні посилання Адреса


Мови


Знати багато мов – значить мати багато ключів від одного замка. (Вольтер)


На сьогоднішній день знання принаймні однієї іноземної мови вже не є просто перевагою – це нагальна необхідність кожної людини з активною життєвою позицією.

Саме собою розуміється, що мова допомагає відкрити кордони між країнами, роблячи доступнішим культурний та інформаційний обмін. Та при сучасному рівні глобалізації, майбутні молоді спеціалісти дедалі більше стикаються з тим, що без знання мови ти просто неконкурентноспроможний. Більше чверті вакансій містять вимоги до володіння другою мовою. Найчастіше роботодавцям потрібні співробітники зі знанням англійської, але й інші мови можуть стати суттєвим плюсом. Наявність в резюме кандидата рядка «вільно володію …» свідчить не лише про високий рівень освіти, але й про прагнення до самовдосконалення.

Тож погодьтеся, покращувати набуті мовні навички та здобувати нові безперечно потрібно. Але як і де це робити – питання не з легких. Важко не розгубитися у розмаїтті репетиторів та курсів, кожні з яких обіцяють нам блискучий результат при мінімальних затратах коштів та зусиль. Та чи варто довіряти сумнівним рекламним слоганам, можливо краще звернутися за порадою до колег, які вже мають певний досвід і можуть дати корисні поради, котрі допоможуть якщо не обрати оптимальний варіант, то хоча б звузити коло пошуку.


Особистого досвіду з цього питання маю небагато – основні знання я здобула ще в школі з поглибленим вивченням англійської, але можу поділитися враженнями після закінчення семестру курсів American English Center (AEC). Центр має свої філіали у Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Запоріжжі, Луганську і, звичайно, декілька відділень у Києві. Найбільш зручне за географічним розташуванням для мешканців студмістечка КПІ є те, що знаходиться за адресою пр. Перемоги 63, власне його я й обрала для навчання. Дорога з гуртожитку до місця призначення займала усього лише 15 – 20 хвилин, якщо не було заторів. Приміщення, у якому проводилися заняття – звичайна загальноосвітня школа, тож сидіти довелося за низькими партами на маленьких стільчиках, які частенько ламалися.

Увесь процес навчання, так би мовити з нуля, триватиме 16 місяців (4 місяці, тобто 2 семестри, для початківців та 12 місяців (6 семестрів) основних занять з американськими викладачами). Оплата вноситься посеместрово. Мені сподобалось те, що перші два заняття можна відвідати, внісши лише передплату, решту – якщо хочеш продовжити навчання. У протилежному випадку тобі без проблем повернуть гроші. Розмовні клуби для 1-3 рівнів є безкоштовними. Так як після співбесіди я потрапила на 4-ий, для мене ця послуга була платною. Підручники та диск з озвученням матеріалу входили у вартість навчання, також за символічну плату можна було користуватися обширною відеотекою та відвідувати безкоштовні відео-уроки і «fun activities» з американськими викладачами. День та час занять обирається учнями за власним бажанням.

Недоліки – розтягнута навчальна програма по принципу зубріння. Можливо, для інших студентів така методика є підходящою, але я б надала перевагу більш динамічним заняттям також не було мотивації до самостійного навчання: домашніх завдань спочатку було зовсім мало, а з середини підручника їх взагалі перестали друкувати.

Беззаперечна перевага даних курсів – постійне спілкування з носіями мови. Вже з першого рівня американці ведуть одне заняття на тиждень (з трьох), а починаючи з четвертого – два.

Трастовська Оля (ФЛ-52) нещодавно закінчила навчання на 1-ому рівні AEC.

- На мою думку, на курси потрібно йти хоча б з мінімальною базовою попередньою підготовкою, так як викладачі орієнтуються в основному на «середнячків».

Група, в якій я навчалась, складалась з 12 чоловік, більшість мали низький рівень знань. Вони загальмовували учбовий процес, тому особисто мені заняття здалися занадто простими. Хотілось би, щоб навчальна програма була більш насиченою: за той самий період часу я б отримала більше знань.

Розмовні клуби виявилися цікавішими, була змога вдосконалити мовні навички під час живого спілкування.

Тим, хто зацікавився у навчанні в AEC в нагоді стане сторінка americanenglish.ua , де можна знайти розклад семестрів та контакти всіх відділень курсів.


Бредун Люда (ФС-52) рік відвідувала Перші київські державні курси іноземних мов.

- До того, як почала ходити на заняття, думала, що непогано знаю англійську, але за період навчання відчула значне покращення. Пройшла 2 рівні тривалістю по півроку, отримала сертифікат про закінчення навчання.

Уроки тривалістю 3 години проводились 2 рази на тиждень, день і час можна було обрати за власним бажанням. Групи стандартного розміру – 12 чоловік. Порадувало зручне місце розташування – біля метро Університет.

Заняття поєднували і граматику і спілкування на різні теми, тому окремих розмовних клубів не передбачалось.

Викладач не змінювався протягом усього часу навчання, що на мою думку, позитивно вплинуло на засвоєння матеріалу. Зазвичай учні звикають до особливостей характеру та методики певного викладача і їм дуже важко перестроюватись на новий лад. Нажаль, у педагогічному колективі не було жодного носія мови.

Посібники та технічні засоби для навчання, як на мене, залишали бажати кращого. Але приємно, що художню літературу на англійській, видану безкоштовно, ми залишили собі.

Перші київські державні курси знаходяться за адресою: вул. М. Коцюбинського, 12-б; контактний номер телефону (044) 234-00-42.


Петрик Аня (ФС-51) для вдосконалення знань англійської вирішила використати вільний від навчання час влітку. За порадами знайомих обрала курси Фенікс.

- Центр Фенікс розташований неподалік від метро Печерська в приміщенні Університету технології та дизайну. Кожен рівень триває 14 тижнів і коштує 2800 грн. За підручники сплачується окремо 100 грн., у комплект також входить диск з озвученими домашніми завданнями. Обширні бібліотека та відеотека центру є безкоштовними. Заставу, яку ти вносиш при взятті книги чи фільму додому, віддають при поверненні. Заняття 3 рази на тиждень по 2 години, окрім того слухачам курсів кожного дня можна вільно відвідувати розмовні та відео клуби. Також пропонується курс підготовки до здачі екзамену для отримання сертифікату TOEFL тривалістю 2 місяці.

Викладачі не лише з Англії та США, а ще й з Австралії, Канади, ПАР, що дає змогу ознайомитися з різними акцентами англомовних жителів планети.

Уроки націлені не стільки на вивчення граматики, як на спілкування з носіями мови та побудову розмовних навичок. Заняття проходять дуже цікаво: ми спілкуємося за допомогою діалогів, дискутуємо на різні теми такі як, наприклад, альтернативні джерела енергії, створюємо презентації та виступаємо з ними перед аудиторією. Тобто, курси також, у деякій мірі, навчають ораторському мистецтву, що дозволяє вільно почувати себе на публіці.

Детальнішу інформацію можна знайти на сайті www.phoenixcenter.com.ua


Бойко Віка (ФС – 52) вивчає німецьку мову в Гете-Iнституті.

- До того як потрапити в Ґете я була на багатьох курсах і вирішила, що це найраціональніша пропозиція. Зараз взагалі вивчати мову – недешеве задоволення, але тут ціна відповідає якості. Ґете-Інститути відомі в усьому світі, лише в Україні таких центрів налічується близько 15. Усі екзамени для отримання міжнародних сертифікатів з німецької приймаються саме в цій установі.

Триместр (3 місяці) вечірніх занять в Ґете коштує 200 євро, для студентів – 170 євро, денні дешевші – 140 євро. За підручники, до яких додається диск з озвученням вправ, сплачується окремо – порядку 80 – 100 грн. на триместр. Уроки тривалістю 1,5 години проводяться тричі на тиждень, студенти вибирають зручний для себе час від 8:30 до 20:30. При вступі необхідно здати екзамен, що складається з усної та письмової частин і аудіювання.

Викладачі – лише носії мови. Це німці, австрійці, або українці, які прожили в Німеччині не менше 5 років, тож протягом занять ні слова російською чи українською не вимовляється.

Ігрова методика викладання сприяє швидкому запам’ятовуванню, тому зубрити нічого не доводиться. Постійно влаштовується різноманітні цікаві культурно-масові заходи, як наприклад, святкування Різдва. Також викладачі дають дуже багато матеріалу на самостійну обробку (роздруківки, книги, тощо), тому якщо не лінитися, завжди знайдеться з чим попрацювати.

Приємно, що окрім кондиціонерів, кавових автоматів та комп’ютерів з виходом в Інтернет, класи оснащені й такими прогресивними технологічними засобами для навчання як проектори і мультимедійні дошки.

При інституті працює бібліотека, відвідування котрої для слухачів курсів є безкоштовним. Особи, які не навчаються в Ґете можуть записатися туди за символічну плату.

Як на мене, єдиним недоліком курсів є розтягнута навчальна програма: 6 рівнів та безліч підрівнів, але їх можна перестрибувати. Викладач переводить на наступний, якщо бачить що твої знання дозволяють це зробити. Можна підучити самому і написати тест та за його результатами здійснити перехід на вищий підрівень. Особисто я перестрибнула шість підрівнів, тому лякатися їх кількості не варто – було б лише бажання вчитися.

Пройшовши рівень, ти отримуєш запрошення на наступний. Тільки з ним можна продовжити навчання, якщо загубиш – гайда на екзамен.

Сертифікат з оцінкою та кількістю відпрацьованих годин видається по завершенні навчання, звичайно, не міжнародного зразку, але в Україні він ціниться.

Усе, що вас цікавить щодо культурного центру Ґете можна знайти на їх сторінці в Інтернеті: www.goethe.de/kiew.


На останок, Віка дає поради щодо того, яких курсів краще уникати.

- Не сподобались курси при агентстві Au Pair та Успіх: зовсім некваліфіковані викладачі, погано обладнані класи, невідпрацьована методика викладання. Неприємні враження також лишила школа Рунова: внісши плату за навчання довелося чекати близько пів року доки набереться група, а повернути гроші виявилося досить проблематично.

Як би там не було, я вважаю, що всі курси лише виявляють пробіли в знаннях, дають направлення для подальшого розвитку. Тож якщо прагнеш знати іноземну, вкрай важливим є самостійне навчання. До репетитора варто звертатися тоді, коли необхідно швидко оволодіти незнайомою мовою.


Сподіваюсь, дані поради принаймні трохи допоможуть вам зробити правильний вибір.

Для тих же, хто й досі вагається чи варто обтяжувати своє й без того складне студентське життя додатковим навчанням не зайвим буде знати чому ж люди сліпають над вивченням іноземних мов, не жаліючи своїх сил, часу та грошей?

Ось що говорить з цього приводу маркетинг-дослідження, проведене київським науково-освітнім центом «Інтенсив». Стимулом до вивчення мов 51% опитаних називають кар’єрний ріст, 23% – навчання і стажування за кордоном, 12% роблять це для того, щоб їх відпочинок був більш комфортним, 7% збираються у ділові закордонні подорожі, 4% вчаться для участі у міжнародних конференціях і лише 3% опитаних працюють з іноземними партнерами (взято з mova.com.ua).

Висновок із усього, написаного вище, напрошується один: для успішної роботи у найрізноманітніших сферах і напрямках однієї рідної мови явно забракне.

Вчені ж університету Фінляндії взагалі впевнені, що швидкість старіння залежить від кількості мов, якими оволоділа людина!:)


А ви знаєте, що…топ-10 найбільш запитаних в Україні іноземних мов:

1. Англійська

2. Німецька

3. Японська

4. Французька

5. Іспанська

6. Італійська

7. Іврит

8. Польська

9. Китайська

10. Болгарська



Автор: Прозоровська Людмила (ФС-51)
Оціни статтю:
-3-2-10+1+2+3
Рейтинг: 833
Переглядів: 602
Дата: 20.06.2010

Коментарі:
Перейти Перейти